21.9 C
Marijampolė
2024 / 09 / 27

Į lėktuvą – be streso: praktiniai patarimai ramiai kelionei

Ar jau skaitėte?

Kelionės lėktuvu – vienas patogiausių bei greičiausių būdų nuvykti į išsvajotą atostogų šalį. Nors daugeliui keliautojų oro transportas patrauklus, kartais tenka susidurti su ne tokiomis maloniomis staigmenomis: patikros trikdžiai, pamestas bagažas ar netikėta turbulencija lėktuve gali sukelti papildomą stresą. Didžiausio kelionių organizatoriaus Baltijos šalyse „Novaturo“ grupės komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė dalinasi, jog yra keletas būdų, kaip kelionės procesą padaryti sklandesnį – tereikia vadovautis keletu patarimų.

- Reklama -

Sklandesnė patikra oro uoste – ir jūsų rankose

Dalindamiesi savo patirtimis, keliautojai linkę  įvardinti, jog ne visai sklandžia kelionės pradžia kartais tampa patikra oro uoste. Tai gali lemti skirtingos priežastys, bet nerimą įprastai kelia neužtikrintumas, kad lagaminas svers per daug arba bus rastas draudžiamas įsinešti į lėktuvą daiktas, apie kuriam taikomus reikalavimus keliautojai galbūt nežinojo.

Į lėktuvą – be streso.

„Novaturo“ komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė primena, jog tokios įtampos nesunku išvengti: prieš keliaujant į oro uostą rekomenduojama pasidomėti bagažui taikomais reikalavimais, taip pat visuomet galima ir patiems pasisverti lagaminą bei pasitikrinti leidžiamų daiktų gaires internete.

„Keliaujant į oro uosto patikrą, svarbu atkreipti dėmesį į savo aprangos detales. Pavyzdžiui, metalines sagas, diržo sagtį, plaukų smeigtukus ar segtukus gali užfiksuoti patikros vartai, tad pravartu rinktis tokią aprangą, kurioje šių elementų nebūtų arba tokius daiktus patikroje iš karto nusiimti“, – atkreipia dėmesį atstovė.

Prieš kelionę pravartu pakartotinai peržiūrėti ir oro uosto gaires, nes keliautojai patikros eilėse neretai užtrunka būtent tada, kai dalis jų pamiršta pagrindines taisykles. Tarp jų vis dar išlieka ir leidžiami įsinešti skysčiai bei jiems taikomi reikalavimai, apie kuriuos ne visuomet pasidomima iš anksto.

„Logika gana paprasta – jei tam tikrą produktą galima išpilti ar išpurkšti, jis bus laikomas skysčiu. Tad tokie daiktai turėtų būti atitinkamai paruošti patikrai – bene visuose oro uostuose juos reikia sudėti į permatomą maišelį, kurio talpa iki 1 litro, o pats skystis iš didesnės talpos turėtų būti perpiltas į mažesnę – iki 100 ml. Be to, bereikalingo strigimo patikros eilėje galima išvengti prieš tai ištuštinus turimą vandens buteliuką ar gertuvę, o vandens prisipylus vėliau, šalia skrydžių vartų esančiose vandens stotelėse, kur šios įrengtos, arba vandeniu pasirūpinant jau praėjus patikrą“, – pataria komunikacijos vadovė.

- Reklama -

Tvarkingai supakuotas bagažas – taip pat aktuali priemonė, padedanti išvengti streso ir laiko gaišimo patikros metu. Jei sudėsite visus būtiniausius daiktus – elektroninius prietaisus, skysčių maišelį ir kt. – lengvai pasiekiamoje vietoje savo bagaže, ženkliai greičiau ir be didelio vargo pateiksite visus reikiamus daiktus patikrai.

Sklandesnė patikra oro uoste – ir jūsų rankose.

„Planuodami laiką oro uoste, įvertinkite, su kokiu bagažu keliaujate – vien su rankiniu, registruojamu ar abiejų tipų – mat nuo to priklausys, kaip anksti turėtumėte atsidurti oro uoste. Jei turėsite daiktų, kurie bus registruojami, atsargai pasilikite kiek daugiau laiko ir atvykite maždaug 2 val. prieš skrydį ar dar anksčiau, jei tai – kelionių piko sezonas“, – pataria M. Bielinytė ir atkreipia keliautojų dėmesį, kad kiekvienam skrydžiui iš Lietuvos laiko planavimo rekomendacijas galima stebėti šalies oro uostų tinklalapyje.

Nemaža dalis keliautojų, norėdami išvengti didžiosios dalies išvykos rūpesčių ir organizacinių klausimų, yra linkę kreiptis į kelionių organizatorius, kurie padeda visais iškilusiais klausimais.

„Ne paslaptis, kad nors pačios kelionės yra daugelio itin laukiamos, kartais stresą sukelia daugybė organizacinių klausimų, kuriuos reikia apgalvoti. Būtent žinojimas, kad didžioji dalis šių rūpesčių jau yra apgalvoti ir net išspręsti, iš tiesų padeda atsipalaiduoti ir mėgautis kelionės laukimu. Skrydžių tvarkaraščiai, registracijos, nuvykimas iš oro uosto iki viešbučio, pažintinės ekskursijos ir bendra kelionės programa daliai keliautojų yra tie akcentai, kurių perdavimas kelionės organizatoriui padeda maksimaliai pasinerti į atostogų nuotaiką jau iš anksto, o kelionės metu taip pat labiau atsipalaiduoti ir išvengti bereikalingo streso“, – sako M. Bielinytė.

Pažymėkite bagažą ir pašalinkite senus lipdukus

Pažymėkite bagažą ir pašalinkite senus lipdukus.

Daugelis keliautojų sutiktų, kad viena nemaloniausių patirčių išvykus – bagažo praradimas. Tokioje situacijoje tenka susitaikyti ne tik su sujauktais kelionės planais, bet ir galimais papildomais  iššūkiais, kai prarandami būtiniausi daiktai. Vienas veiksmingiausių būdų apsaugoti savo bagažą – naudoti tvirtai besilaikantį bagažo žymeklį.

Ant lagamino žymeklio etiketės įrašykite savo vardą, pavardę, telefono numerį ir el. pašto adresą. Taip pat verta į lagamino vidų įdėti lapelį su minėtais kontaktais bei kelionės planu. Tokiu atveju, jei išorinis žymeklis nukristų ir pasimestų, oro linijų darbuotojai vis tiek galėtų greitai su jumis susisiekti.

Leidžiantis į ilgesnę kelionę, kurioje reikalingi vienas ar daugiau persėdimų, rizika dėl bagažo praradimo gali dar labiau išaugti, tačiau per daug nerimauti nereikėtų, nes didžioji dalis keliautojų su šiais nesusipratimais nesusiduria. Tačiau prieš atiduodant savo bagažą registravimui, reikėtų įsitikinti, kad ant jo nelikę senesniųjų skrydžių lipdukų, kurie galėtų klaidinti ir nukreipti jūsų daiktus kitur nei numatyta.

Šiuo metu jau yra priemonių, kaip ir patys galite pasirūpinti papildomu savo daiktų sekimu. Pavyzdžiui, tokie įrenginiai kaip „AirTag“, „SmartTag“ ir panašūs. Jų įvairovė – plati, tad vertėtų pasidomėti ir pasirinkti tokį, kuris labiausiai atitiktų savus lūkesčius.

Be to, prieš kelionę reikėtų užsirašyti išsamius duomenis apie lagamino prekės ženklą, dydį, spalvą ir bet kokias kitas išskirtines bagažo savybes, kad šią informaciją turėtumėte prireikus, nes vėliau ją gali būti sunku prisiminti.

„Žinoma, visiems keliautojams linkiu išvengti nemalonių patirčių, bet su jomis susidūrę nepulkite į paniką. Įprastai oro uostai turi dingusio bagažo skyrius ir tokiais atvejais paaiškina apie visus reikalingus žingsnius, kurių reikia imtis. Norint pasiruošti tam, kad tikimybė atgauti bagažą būtų didesnė, rekomenduočiau turėti su savimi ne tik aprašymą, bet ir supakuoto lagamino nuotrauką bei jo turinio sąrašą, jei tektų nuodugniai apibūdinti pasiimtus daiktus. Tai dar aktualiau, jei leidžiatės į ilgesnę kelionę, taip pat jei keliaujate savarankiškai arba laukia jungiamieji skrydžiai, kai tenka oro uostuose atsiimti ir vėl priduoti bagažą. Be to, pasirūpinkite, kad bagažas būtų lengvai atpažįstamas. Pavyzdžiui, keliautojai dažnai mėgsta įsigyti unikalios spalvos lagaminus, juos savaip pažymėti įvairiais lipdukais ar kitokiomis dekoratyvinėmis detalėmis“, – pataria „Novaturo“ komunikacijos vadovė.

Skriskite anksti ryte ir sėskite prie lėktuvo sparnų

Didžiausio kelionių organizatoriaus Baltijos šalyse „Novaturo“ grupės komunikacijos vadovė Miglė Bielinytė.

Neretam keliautojui turbulencija – dar vienas iššūkis skrendant lėktuvu. Staigūs oro duobių sukelti virpesiai dažnai skrendantiems sukelia diskomfortą, nerimą ar net baimę, ypač turintiems aviafobiją. Nors turbulencijos visiškai išvengti neįmanoma, supratimas, kas tai yra, gali padėti susidoroti su nerimu dėl skrydžio.

Iš esmės turbulencija atsiranda tuomet, kai oro srovės neprognozuojamai keičiasi, panašiai, kaip važiuojant nelygiu keliu. Tačiau visuomet vertėtų atminti, kad šiuolaikiniai orlaiviai yra pritaikyti tokioms sąlygoms, o pilotai yra gerai apmokyti įveikti turbulenciją bei kiek įmanoma labiau minimizuoti jos poveikį.

Norint mažiau jausti galimą turbulencijos sukeltą efektą, verta lėktuve rinktis tas vietas, kurios yra šalia sparnų, mat jos yra arčiau lėktuvo svorio centro. Dėl šios priežasties sėdint atitinkamose vietose skrydžio metu dažniau jaučiamės stabiliau.

Skrydžio laiko pasirinkimas taip pat gali turėti reikšmės turbulencijai. Kai kada švelnesnės oro srovės vyrauja rytais, tad yra galimybė, jog pasirinkus rytinį skrydį, pavyks susidurti su menkesniu turbulencijos poveikiu.

Taip pat patariama būti nusiteikusiems skrydžio vėlavimams ar net atšaukimui dėl stiprios turbulencijos bei oro sąlygų – visuomet atminkite, kad tokie pokyčiai pirmiausia numatomi dėl pačių keleivių saugumo. Rankiniame bagaže vertėtų turėti būtiniausius daiktus kaip telefono, kompiuterio įkroviklį, vaistų, užkandžių bei šiek tiek drabužių.

TOP naujienos

Per šventes policijos darbas nestoja – pareigūnai smogė narkotikų platintojui

Prieš pat didžiąsias metų šventes (2020-12-23) Marijampolės apskr. VPK Kriminalinės policijos organizuoto nusikalstamumo tyrimo skyriaus (toliau – KP ONTS) pareigūnai surengė specialią operaciją, kurios...

Iš kokios pensijos gyvens tie, kurie dar neinvestuoja?

Lietuva, kaip ir visa Europa, susiduria su senėjančios visuomenės tendencija, todėl finansų ekspertai nuolat pabrėžia būtinybę papildomai kaupti pensijai. Pastaruoju metu smarkiai išaugus infliacijai,...

Astrologinė prognozė kitai savaitei (vasario 12–18 dienoms)

AVINAS Savaitės pradžioje kolektyvo, bendraminčių spaudimas gali jus išjudinti iš tam tikros stagnacijos, paskatinti aktyviau veikti. Galbūt suvoksite, kad kažką aplink save griaunate, nors nesunku...

Naujasis statybų reglamentavimas: NT pirkėjas bus apsaugotas ar nuskriaustas?

Nuo kitų metų naują būstą bus galima pirkti tik visiškai baigtame pastate. Nuo 2024 metų sausio Lietuvoje įsigalios nauja Statybos įstatymo redakcija, kurioje numatoma,...

Saugus vairavimas: svarbu įvertinti eismo sąlygas ir pasirinkti saugų greitį

VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcija (toliau – Kelių direkcija) primena vairuotojams, ką reiktų prisiminti sėdant prie automobilio vairo, esant permainingiems orams ir dažnai besikeičiančioms orų sąlygoms, kurios daro didelę įtaką eismo saugumui – neįvertinus...

EPA: elektronikos atliekas nemokamai iš namų išvežame jau 10 metų

Ne vieno mūsų spintose ir sandėliukuose rastume nebereikalingų, nežinia kada naudotų daiktų. Dalis jų yra elektronikos prietaisai ar įranga – pradedant telefonais ir elektroninėmis cigaretėmis ir baigiant šaldytuvu. Kai kurie prietaisai laikomi manant, kad...

Rekomenduojame

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS